kép 1

A Váci Ártéri Tanösvény az árterek nehezen megközelíthető világába enged betekintést. Bejárata Vác déli részén, a Göncöl Házhoz közel található: A Budapest-Szob kerékpárúton dél felé haladva, a Gombás-patak hídján átkelve jobbra pillanthatjuk meg a bejáratot jelző táblát. A bejárati szakaszt hagyományos módszerrel készített, vesszőfonatos feltöltéssel erősítették meg, a további mintegy 510 méter pedig korláttal ellátott, cölöpökön rögzített pallósorból áll. A tanösvény végén, valamint középtájon egy-egy pihenőrész nyújt lehetőséget az ártér élővilága, különösen a madarak megfigyelésére. A növény- és állatfajok felismerésében a tanösvény mentén elhelyezett hat tájékoztató tábla kínál segítséget.

A tanösvény építői arra törekedtek, hogy a lehető legkevésbé zavarják meg az ártér élővilágát, miközben a látogató minél több életközösségbe nyerhessen bepillantást. Séta közben áthaladunk bokorfüzesen, puhafaligeten, keményfaligeten, láthatunk vízi- és vízparti növényeket. A kétélűtek közül a zöld varanggyal és a zöld levelibékával, a hüllők közül pedig a vízisiklóval és a kockás siklóval találkozhatunk a leggyakrabban. Ha türelmesen várakozunk a madármegfigyelő helyeken (és szerencsénk is van), láthatunk jégmadarat, tőkés récét, guvatot, vagy más vízimadarakat. Különösen a bejárati rész alkalmas vízi makrogerinctelen élőlények megfigyelésére.

Az élővilág nyugalma érdekében a tanösvény nem túl széles, kényelmesen csupán egy ember fér el rajta, bár természetesen a szembejövőket ki lehet kerülni. Egyszerre húsz főnél több személy tanösvényen tartózkodása a zavartalanság megőrzése miatt nem ajánlott.

Az ártér jelenlegi formájában másodlagosan alakult ki, tudniillik a váci Duna-part feltöltései után a Gombás-patak errefelé tört új utat a Dunához. A terület természeti értékeinek bemutatására a tanösvény első szakaszát 1994-ben építették a Göncöl Alapítvány önkéntesei és dolgozói, Nagy Gábor építészmérnök tervei alapján, holland és magyar kormányzati szervek támogatásával. Az elmúlt években a tanösvény kibővült és többször is felújíttatott. (A térképek nagyíthatók, ha rákkattintanak!)

A Tanösvényre szakvezetés kérhető, csoportoknak: 8-30 főig. Ára: 400 Ft/fő, hétvégén 480 Ft/fő.

A Váci Ártéri Tanösvény szakvezetéséhez új kiadvány is igényelhető, melynek ára 200 Ft/db. A kiadvány 22 oldalas, részben információt nyújt az élőhelyre vonatkozóan - bemutatja többek között a legjellemzőbb növényeket, állatokat -, részben pedig játékos és elgondolkodtató feladatok segítségével mélyíti el a látogatók tanösvénnyel kapcsolatos tudását.

nformáció: kmcs@goncol.hu