A Kilátó Galéria a Margitszigeti víztoronyban a Fővárosi Önkormányzat döntése következtében bezárt. A Göncöl Alapítvány 1984 óta bérlőként üzemeltette a víztornyot, 1986-ban nyitotta meg benne első kiállítását. 2009-bena főváros a Szabadtéri Színpadhoz csatolta a víztornyot, akik a bérleti szerződésünket 2010-ben, 25 év, több mint 100 kiállítás, 500 kiállító, mintegy egy millió látogató után a Göncöl Alapítvány szerződését mindenféle elhelyezés, kártérítés, kárpótlás nélkül felmondták.

torony


A Kilátó Galéria a Göncöl Alapítvány nyilvánosan látogatható bemutatóhelye a Margitszigeti Víztoronyban, melyet az alapítvány 1984 óta üzemeltet.

A Kilátó Galéria fő feladatának tekinti a kortárs művészetek bemutatását, különös tekintettel a pályakezdő képzőművészek felkarolására és rendhagyó előadóművészeti eseményekre. A galéria hazai és külföldi művészeket egyaránt fogad, így nyújt kitekintési lehetőséget a hazai látogatók számára a külföldi – és betekintési lehetőséget a külföldi látogatók számára a magyar kortárs művészetekbe. A Kilátó Galéria elnevezését átvitt értelemben az előbbiekről, fizikai értelemben pedig a torony felső szintjéről látható budapesti körkörös panorámáról kapta.

kiallitas

A művészetek és a természettudományok közötti közvetlen, alkotó kapcsolat megszakadni látszik, ennek ellensúlyozása az egyik fő törekvésünk. A művészetek segítségével, a valóságot nem torzító művészi eszközökkel adott esetben sokkal több ember számára lehet tudást, szemléletet közvetíteni, mint a tételes, estenként száraz klasszikus ismeretterjesztő módszerekkel. Kiállításaink a művészet számos területét felölelik, festészeti, grafikai anyagok mellett teret adunk a fotóművészet, az iparművészet, valamint a kortárs tánc, zene és irodalom képviselőinek.

Az elmúlt évek száznál több kiállítás nyílt meg a galériában. Részletes bemutatásukat ide kattintva tekinthetik meg. Néhány kiemelkedő esemény:

- 1987 Kilátó 3 című akció; A Bécsi Hundertwasser iskola kiállítása - 1989 Kárpátaljai magyar művészek kiállítása - 1992 Amerika felfedezésének 500. évfordulójára rendezett kiállítás - 1994-1995 Textivál kiállítás és divatshow - 2002 ArtABC Víztorony Program - 2008-2009 Margitszigeti emlékalbum, helytörténeti kiállítás - 2010 Anagramma kiállítás-sorozat (25 éves a Kilátó Galéria ünnepi kiállítás-sorozat)

A Kilátó Galériához kötődik a Textivál meghonosítása, valamint 1988. és 1997. között a Nemzetközi Gyermeknap központi budapesti rendezvényei helyszíne volt a galéria és környéke.

A Kilátó Galéria minden évben a bő nyári időszakban (május 1-szeptember végéig) tart nyitva, minden nap 11 órától este 7 óráig, illetve a rendezvények ideje alatt.

Margitszigeti Víztorony >>


Warning: gethostbyaddr() [function.gethostbyaddr]: Address is not a valid IPv4 or IPv6 address in /home/albireoh/public_html/goncol.hu/kozos/ip.php on line 21